Hvor Lenge Kan Vin Stå Åpen?

Anne Enggrav, varefaglig rådgiver i Vinmonopolet, forteller til KK.no at en vinflaske fint kan holde seg en uke etter åpning. – Spesielt om man oppbevarer vinen i kjøleskap. De fleste prosesser går langsommere ved lavere temperatur. Det gjelder all vin, uansett emballasje, forteller hun.

Hvor lenge kan en vin med skrukork stå åpen?

Holder i ei uke

Pettersen forklarer at det finnes egne korker for musserende – sånn at boblene holder seg lengre. Når det kommer til rød-, hvit- og rosévin, forteller han at flaska fint kan stå en uke etter at den er åpnet – med kork i kjøleskapet. – Vin er såpass stabil at det tar lang tid før den blir ødelagt.

Hvor gammel vin kan man drikke?

– Men det er likevel ikke farlig å drikke en for gammel vin. Uten produksjonsfeil på vin vil du stort sett alltid kunne drikke den. Du blir ikke dårlig av å drikke gammel vin selv om den ikke skulle smake så godt.

You might be interested:  Kan Jeg Drikke Alkohol Når Jeg Går På Antibiotika?

Kan man bli syk av gammel vin?

Er det slik at vinen har stått en uke (eller kanskje til og med to?) kan Lindahl fortelle at det ikke er farlig å drikke gammel vin, selv om smaken kanskje har endret seg en del. – Hvis vinen er blitt dårlig, vil det aldri være slik at det er farlig å drikke den.

Kan man drikke vin som har vært åpnet?

Åpnet vin bør stå kjølig

Selv om vinen holder i en uke, kan den likevel endre seg litt. Den vil kunne få litt færre nyanser og blir litt mer diffus, men den blir som regel ikke ødelagt etter bare en uke. – Spesielt ikke om man oppbevarer vinen i kjøleskap. De fleste prosesser går langsommere ved lavere temperatur.

Hvor lenge holder vin seg?

– Uavhengig av om den er i pappkartong eller flaske – og uansett om den er rød, hvit eller rosa, holder den i hvert fall et par uker, sier Skramstad. Noen naturviner kan holde seg ekstra lenge, og musserende har den minste holdbarheten.

Skal vinflasker ligge eller stå?

Vin bør oppbevares svalt ved jevn temperatur mellom 7 og 18 grader. 10 – 13 grader regnes som ideelt. Luftfuktigheten bør ligge mellom 60 og 70 prosent. Flasker med naturkork bør lagres liggende.

Når er rødvin dårlig?

Korket vin er når vinen lukter som muggen kjeller, våt papp, morkent treverk eller andre mugne greier. Det minner om den innestengte lukta som møter deg i gamle, ubebodde bygninger eller som jordslag i den brune, gamle sofaen som står i garasjen. Denne jordligheten kjennes også i smaken.

You might be interested:  Hva Er Vin Santo?

Hvordan merker man at rødvin er dårlig?

Dårlig vin

 • Korkfeil i vinen kommer vanligvis av bakterier i eller på korken.
 • Vinen kan lukte muggen kjeller, morkent tre, jord eller liknende.
 • Vinen kan også både lukte og smake kork.
 • Vinflasker med skrukort kan også ha korkfeil, hvilket den kan få fra fatlagring eller dårlig hygiene i vinkjelleren.
 • Kan hvitvin gå ut på dato?

  En åpnet vinflaske kan bare spares noen dager, mens en uåpnet flaske kan lagres i åresvis. Holdbarheten til røde viner overstiger ofte holdbarheten til hvite, men det finnes også hvite viner som først etter lagring utvikler sin fullendte smak. Sukkeret i søte hvitviner øker holdbarheten.

  Er det farlig å drikke alkohol som har gått ut på dato?

  I følge Arcus AS, som er Norges største leverandør av vin og brennevin, vil brennevin sjelden bli udrikkelig. Jägermeister som er et fatmodnet brennevin har så å si ubegrenset holdbarhet. Det kan riktignok tenkes at smaken vil bli noe dårligere med tiden (ettersom det er en del aromatilsetninger i denne drikken).

  Når er hvitvin dårlig?

  OKSIDERING: Det lukter brun banan av vinen – bør byttes

  Det som har skjedd, er at vinen har fått tilgang på for mye oksygen. All vin blir til eddik når den blir gammel. Men en oksidert vin har «blitt gammel» for fort – den skal egentlig være frisk og ung og livlig og har «rustet» altfor fort.

  Blir hvitvin dårlig?

  – Vin holder seg en ukes tid. Vår erfaring er faktisk at hvitvin holder seg litt lenger. Vin som er moden, det vil si at den har blitt lagret i mange år før den åpnes, kan tape seg raskere. Svært moden vin kan faktisk miste sine gode egenskaper i løpet av et par timer etter at den er åpnet.

  You might be interested:  Hva Slags Øl Til Lutefisk?

  Hvor lenge kan en 3 liter vin være åpen?

  Oppbevar den i kjøleskap

  Ifølge Vinmonopolet er holdbarheten for en uåpnet kartong rundt 12 måneder, mens en åpnet kartong kan drikkes i inntil 6-8 uker etter åpning. Det anbefales også at vinen bør oppbevares kjølig.

  Hvor lenge holder kartongvin seg etter åpning?

  – Vinen holder seg i 6- 8 uker etter åpning, men sjekk produksjons- eller tappedatoen på boksen. Holdbarhet på boks avhenger av vinens kjemiske sammensetning, men generelt holder rødvin seg litt bedre enn hvitvin. Hvitvin bør drikkes innen ni måneder etter at boksen er fylt. Rødvin bør drikkes innen ett år.

  Kan rødvin stå i kjøleskap?

  Mange tenker at hvitvin hører hjemme i kjøleskapet, men både rød og hvit vin bør lagres ved en jevn temperatur på rundt 12 °C, og helst ikke under 8 eller over 16 °C. Siden kjøleskapet aldri skal være varmere enn 4 °C, er altså kjøleskapet ikke en ideell lagringsplass for vin.

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.